GIB I. MIHĂESCU. Monografie. Biobibliografie. Manuscrise și documente inedite din arhiva scriitorului

52,50 lei

1 în stoc

Descriere

An apariție: 2017

Autor: GHIȚĂ FLOREA

ISBN: 978-973-163-749-5

Nr. pagini: 456

 

Într-o epocă generoasă în valori, ca aceea dintre cele două războaie mondiale, în care proza și în special romanul cunosc o evoluție vertiginoasă, Gib I. Mihăescu a marcat un moment decisiv, de mare autenticitate, care l-a impus definitiv printre valorile perene ale literaturii române, printre cititorii romanului românesc modern. Opera lui e un spectacol de creație unic, fascinant prin respirația amplă surprinsă în ipostazele ei diverse, de cele mai multe ori atingând granițele visului și ale fantasticului, prin adâncirea investigației în zonele „cele mai profunde, cele mai nefirești de variate” ale sufletului (…)

Prozatorul și dramaturgul, neobosit căutător de drumuri noi în creație, publicistul acid și intransigent, prezent aproape cotidian în paginile ziarelor, a scris și a publicat enorm, dacă ținem seama că destinul său de scriitor s-a încheiat brusc și neprevăzut după aproximativ un deceniu și jumătate. Opera sa, în proză, teatru și publicistică, cuprinde peste 6.000 de pagini, fără a socoti sutele de proiecte ale unor viitoare creații, notele despre astronomie și fizică, care-i răpeau foarte mult timp în ultimii ani.

Existența scriitorului, ca și sfârșitul imprevizibil au fost tragice, dar au căpătat un sens prin creație, o frumusețe unică prin lupta cu stihiile care se opuneau împlinirii idealului, prin permanenta aspirație spre autodepășire.

 

(din Încheiere)