ALEXANDRU MACEDONSKI, SCRIITOR EUROPEAN

42,00 lei

Stoc epuizat

Descriere

An apariție: 2017

Autor: COSMIN COMĂRNESCU

ISBN: 978-973-163-923-9

Nr. pagini: 304

Încercarea de a scrie numai despre opera în limba franceză a lui Alexandru Macedonski presupune, în primul rând, o limitare strictă la ceea ce este scris în limba lui Hugo şi, în al doilea rând, o studiere a acestei părţi, uitată de critica literară. Adulat de adepţii săi, Alexandru Macedonski n-a fost un poet răsfăţat de critica literară. În 1916, abia tânărul, pe atunci, Tudor Vianu dă o replică fermă acestei judecăţi critice negative şi o va defini, mai târziu, în studiile sale referitoare la universul integral al operei macedonskiene, dovedind profunditatea şi bogăţia lirismului. George Călinescu va vedea în Macedonski un mare poet inegal, iar Adrian Marino va fi cel care va reconstitui biografia verosimilă a poetului şi va lumina opera sa.

Atât de ironizatul Macedonski este printre puţinii la noi care şi-au afirmat, cu riscul grav al trufiei şi al ridicolului, conştiinţa vocaţiei magnifice. Şi aceasta nu numai în limba ţării sale, ci şi în cea franceză.

Deşi această parte a operei îl impune pe Macedonski ca scriitor european, prezenta lucrare încearcă să evidenţieze caracteristicile acesteia, de la volumul Bronzes la romanul Le Calvaire de feu şi la dramaturgia în limba franceză. Structurată în 5 capitole, lucrarea parcurge istoria vieţii poetului, referindu-se, în special, la relaţiile pe care Macedonski le-a avut cu marea cultură franceză, analizează volumul Bronzes, încearcă să descopere cheia romanului Le Calvaire de feu şi surprinde dramaturgia autobiografică, prin excelenţă, a scriitorului.

(Din Prefață)