NEUROPSIHOCIBERNETICĂ

47,46 lei

Stoc epuizat

Descriere

An apariție: 2016

Autor: MIHAI GOLU

ISBN: 978-606-20-0125-4

Nr. pagini: 344

Ca paradigmă informațional-sistemică, cibernetica a deschis o perspectivă nouă și calitativ superioară paradigmei tradiționale atomar-descriptiviste atât în studiul și explicarea creierului, cât și în studiul și explicarea psihicului.

Cartea de față este o ilustrare convingătoare a acestui fapt.

Atât creierul, cât și psihicul și personalitatea sunt interpretate ca sisteme cibernetice dinamice, evolutive și hipercomplexe, circumscrise interacțiunii și comunicării informaționale a omului cu lumea externă.

Din această perspectivă sunt formulate și explicate principiile generale ale organizării structural-funcționale a creierului, tipurile și formele autoreglării, nivelurile de procesare-integrare a fluxurilor informaționale din interiorul și din afara organismului, și funcțiile psihice care se realizează pe baza acestei procesări și integrări.

Creierul este considerat drept sistemul reglator și integrator supraordonat al omului, atât în plan fiziologie, cât și în plan psihologic.

În aceeași manieră sunt prezentate și analizate structura și dinamica sistemului psihic, principalele sale componente – inconștientul, subconștientul și conștiința – în interacțiunile lor reciproce, relevându-se locul și rolul fiecăreia în realizarea comportamentelor adaptative.

În context, este analizat raportul dintre normal și patologic în viața psihică, lucrarea încheindu-se cu formularea unor concluzii de ordin practic privind „autopsihoterapia” ca modalitate de menținere și ameliorare a sănătății psihice.

Autorul