ŞTEFAN LUPAŞCU ŞI FILOSOFIA CONTRADICTORIULUI – O RADIOGRAFIE A CONTRADICŢIEI

36,23 lei

Stoc epuizat

Descriere

An apariție: 2015
Autor: VICTOR UNTILĂ
ISBN: 978-973-163-748-8
Nr. pagini: 228

 

Lucrarea de față se adresează tuturor celor interesați de acest vast domeniu al filosofiei, dar în special celor preocupați de activitatea și opera unui filosof francez de origine română (cu strămoși basarabeni), Ștefan Lupașcu, care la începutul anilor 2000, atunci când autorul cărții susținea teza de doctorat, nu era prea cunoscut și nici prea tradus.

Subiectele abordate în această lucrare sunt pe cât de inedite, pe atât de interesante: logica dinamică a contradictoriului – principiul fundamental al concepției filosofice lupașciene sau filosofia logicului; orizonturile ontologice ale dialecticii energetiste lupașciene sau logica filosoficului; orizonturile gnoseologice, sociologice și axiologice ale dialecticii lupașciene și limitele sale ontologice; esența și însemnătatea filosofiei contradictoriului sau filosofia filosofiei lupașciene; contribuții la filosofia lupașciană.

Lucrarea cuprinde și anexe ce conțin reprezentarea schematică a logicii antagonismului, bibliografia lui Ștefan Lupașcu, rezumate în limbile franceză și engleză, o selecție a lucrărilor autorului.

Cercetarea în vederea elaborării acestei lucrări poartă un caracter multidimensional. Autorul apelează la o bază teoretico-metodologică interdisciplinară, cu trimiteri frecvente la fizica cuantică, logică, biologie, medicină, gnoseologie și alte domenii. Alături de contribuțiile altor cercetători consacrați, lucrarea lui Victor Untilă prezintă o valoare științifică incontestabilă, ce ar putea servi ca suport didactic pentru studierea energetist-contradicțională a diferitelor probleme filosofice și științifice.