Editura Fundaţiei România de Mâine a fost înființată în anul 1992, în cadrul SC Mass Media România de Mâine, ca parte componentă a Fundaţiei cu același nume, având un profil didactic-universitar, cu un considerabil registru editorial alcătuit din lucrări teoretice și studii științifice, cursuri universitare, manuale, suporturi de curs, sinteze, culegeri de teste, caiete de practică, ghiduri de studii, ghiduri practice și multe alte materiale, pentru toate stadiile învățământului universitar, care vin în sprijinul studenţilor sau al specialiștilor în următoarele domenii de activitate: Științe economice, marketing și administrarea afacerilor; Psihologie și științele educației; Științe juridice și administrative; Filozofie; Istorie; Informatică și inginerie; Medicină veterinară; Educație fizică și sport. Principiul fondator al activității editurii, pe baza căruia se elaborează programele și strategiile acesteia este complex, încurajând atragerea către studiu, dezvoltarea ținutei profesionale a noilor generaţii, prin metode moderne, promovarea originalității și inovației, informaţiile de actualitate, explicaţiile exacte, pline de substanţă, necesare unei viziuni asupra economiei reale, în condiții de competitivitate. (https://editurafrm.ro/)
(https://www.facebook.com/editurafundatieiromaniademaineoficial/?locale=ro_RO) Calitatea producției editoriale este confirmată atât de prestanța și autoritatea științifică a autorilor ale căror nume se regăsesc pe copertele cărţilor publicate, cât şi de profesionalismul echipelor redacţionale compuse din cadre universitare specializate pe fiecare domeniu în parte, precum și pe colaboratori din mediul academic, personalități ale vieții științifice din România sau din străinătate. În perioada 2017-2023, activitatea editorială s-a concretizat prin apariția a peste 400 de titluri, într-un tiraj total de peste 115 000 de exemplare.
Principalul scop al Editurii Fundaţiei România de Mâine rămâne diseminarea culturii şi a cercetării ştiinţifice de la şi către oamenii valoroşi, cu înaltă ținută intelectuală, adevărate modele morale ale societății contemporane. Astfel, editura s-a orientat încă de la început și către publicarea unor lucrări cu caracter teoretic din domeniul cercetării fundamentale, care să completeze cunoștințele studenților și,
în același timp, să se adreseze profesioniștilor și cititorilor pasionați de domeniile respective, realizând astfel o comunitate bazată pe valorile autentice ale științei contemporane.
Impactul titlurilor editate poate fi cuantificat prin interesul crescând al cititorilor, creșterea numărului de solicitări pentru reeditare și, nu în ultimul rând, de epuizarea rapidă a unor lucrări de interes științific din domeniile economic, psihologie, filozofie, istorie, informatică, medicină veterinară.
Portofoliul Editurii Fundaţiei România de Mâine include și multe arii ale domeniului socio-umanist, precum Jurnalism; Comunicare şi relaţii publice; Ştiinţele comunicării; Studii culturale; Geografie; Limba şi literatura română; Limbi şi literaturi străine; Arhitectură; Artele spectacolului; Pedagogie muzicală. În fiecare dintre aceste domenii, activitatea redacțională este îndreptată în direcția rafinării textelor și conținutului, pe baza documentării și a contactului neîntrerupt cu autorii sau cu colectivele de autori, astfel încât informaţiile necesare să fie nu numai temeinice şi de calitate, dar și accesibile tuturor categoriilor de cititori cărora li se adresează.
În cadrul Editurii Fundației România de Mâine, domeniului Economie și administrarea afacerilor i s-a acordat o atenție deosebită, fiind selectate și publicate lucrări valoroase semnate de nume importante care s-au aplecat asupra acestei arii de cunoaștere. Un argument în acest sens este și înființarea, în anul 2015, a colecției Probleme economice fundamentale (https://editurafrm.ro/categorie-produs/probleme-economice-fundamentale-colectie/) sub înaltul patronaj al domnului prof. univ. dr. Gheorghe Zaman, membru corespondent al Academiei Române. Lucrările publicate în cadrul colecției au fost prezentate la simpozioane, lansări de carte și conferințe derulate în cadrul parteneriatelor și meselor rotunde desfășurate cu ocazia târgurilor de carte, beneficiind de campanii de promovare susținute cu ajutorul unor parteneri media: Radio Seven (http://radio-seven.ro/), Opinia Națională (https://www.facebook.com/opinianationala/?locale=ro_RO&checkpoint_src=any), Național TV, Antena 1), precum și – pentru că ne adresăm cu predilecție unui public tânăr – de promovare pe platforma Facebook (https://www.facebook.com/editurafundatieiromaniademaineoficial/?locale=ro_RO). Subliniem prezența, în anul 2019, a unor titluri din colecție la Salon de Livre de la Paris (la standul organizat sub egida Societății Editorilor din România), alături de lucrări din alte domenii. Toate volumele publicate pot fi găsite la Biblioteca Națională a României, la Biblioteca Metropolitană, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, iar unele dintre cărți sunt prezente în biblioteci universitare și naționale din alte țări, cum ar fi: Faculdad de Filosofia y Letras – Biblioteca de Humanidades, Bibliotheque Universitaire des langues et civilisations; Biblioteca Servicios centrales Universidad Autonoma de Madrid; Libera Universita Maria Santissima Assunta; L-Universite Paris 1, University of Oxford main enquiry Desk. Bodleian Library; Biblioteca Nazionale Centrale di Roma; Biblioteca Universitaria di Napoli; Main Library of the University of Edinburgh; Universitè Paris-Sorbonne Bibliotheque Malesherbes; Philological Library of Freie Universität Berlin; Albert-Ludwings-Universitat Universitatsbibliothek; Hamburg State and University Library; Biblioteca Faculdade Letras Universidade Lisboa.
De curând, a fost încheiat un acord de colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului, conform căruia, începând din acest an, cărțile și publicațiile periodice ale Editurii Fundației România de Mâine și ale Universității Spiru Haret vor fi digitalizate și expuse online pe site-ul biblioteca-digitala.ro, aparținând institutului sus-menționat, respectiv pe Biblioteca Digitală Europeană (www.europeana.ro)
Menționăm că, din dorința de a extinde gama temelor abordate, în noul context economic mondial și al noilor orientări către o economie sustenabilă, precum și în vederea dezvoltării la un nou nivel a activității editoriale, editura Fundației România de Mâine a inițiat, în anul 2022, un vast program de traduceri în limba română a lucrărilor unor prestigioși economiști. Astfel, sunt în curs de apariție, în Colecția Probleme economice fundamentale, următoarele titluri, pentru care editura a obținut drepturile de publicare: Era dezvoltării durabile, Jeffrey D. Sachs, ISBN 978-606-20-0604-4 (ed.orig. Columbia University Press) (https://editurafrm.ro/carti/2786/), respectiv Poporul, puterea și profitul, ISBN 978-606-20-0613-6, autor Joseph Stieglitz, laureat al Premiului Nobel pentru Economie (ed.orig. Penguin Books), lucrare aflată în curs de traducere.
Editura Fundației România de Mâine se consideră o tribună de la care pot și trebuie să fie exprimate idei inedite, studii științifice curajoase, ipoteze și teorii științifice, adevăruri demonstrate științific pe baza unor surse dincolo de orice îndoială și bazate pe o asiduă documentare. Urmare a acestui deziderat, edităm publicații periodice în limba engleză, adresate studenților și specialiștilor în domeniu:
-
Journal of Academic Research in Economics (în colaborare cu Facultatea de Științe economice și administrative Constanța, a Universității Spiru Haret. Revista apare trimestrial (https://www.jare-sh.com/);
-
Minerva – Journal of History & Philosophy. Apare semestrial (https://editurafrm.ro/revista-minerva/);
-
Journal of Communication and Behavioural Sciences (în colaborare cu Facultatea de Psihologie și științele educației București, a Universității Spiru Haret. Apare semestrial/anual (https://anale.spiruharet.ro/behav-sci);
-
Annals of Spiru Haret University, Economic Series (editor Facultatea de Științe Economice București), apariție semestrială (https://anale.spiruharet.ro/economics).
Distribuția de carte se realizează prin cele două librării din București ale editurii, prin magazinul online al editurii (https://editurafrm.ro/carti/), și prin rețele partenere de librării sau de vânzare de carte: Cărturești, Evenimentul Zilei-Capital (https://www.edituradecarte.ro/?s=Editura+Funda%C8%9Biei+Rom%C3%A2nia+de+M%C3%A2ine&submit=Caut%C4%83), librarie.net sau Bibliostar.
O altă preocupare a Editurii Fundației România de Mâine a fost și va rămâne și în viitor, inițierea și dezvoltarea cooperării internaționale cu instituții și organizații similare din alte state, în special din Uniunea Europeană. Astfel, în cursul anului 2019, a fost semnat un Acord cu Istituto Teseo din Italia (https://www.istitutoteseo.eu/istituto-teseo/partnership/) privind dreptul reciproc de traducere a lucrărilor ce vor fi puse la dispoziție de ambele părți, în cadrul unui program de schimburi culturale. De atunci, au fost traduse și publicate, în traducere în limba italiană, la Editura Teseo University Press (https://www.istitutoteseo.eu/university-press/), mai multe titluri, dintre care enumerăm: Sensul filosofiei în spiritualitatea umană. Identitatea filosofiei românești, autor Ion Tudosescu; O stea pe cerul românesc – Regina Maria a României, autor Nicolae Mareș; România sub Zodia Cocoșului de foc, autor Mircea Coșea, Filosofia integrativității, autor Ioan N. Roșca. În aceeași perioadă, Editura Fundației România de Mâine a publicat traducerea în limba română a volumelor Come le foglie al vento (Ca frunzele în vânt) (https://editurafrm.ro/carti/ca-frunzele-in-vant-flexibilitatea-muncii-si-scenarii-atipice-traducere-din-limba-italiana-de-alexandra-radu/) semnat de un grup de autori coordonat de Stefano Amodio, președinte al Istituto Teseo; Saggi anticonformisti nella storia della filosofia (Studii nonconformiste din istoria filosofiei) (https://editurafrm.ro/editura-fundatiei-romania-de-maine-si-istituto-teseo-din-italia-lanseaza-eseuri-nonconformiste-din-istoria-filosofiei/);, autor Diego Fusaro; Prospettive della psicologia del management (Teme și perspective în psihologia managementului), autori Massimiliano Barattucci și Stefano Amodio; iar în curs de apariție este volumul Il bagliore delle illusioni: lo schermo che uccide (Strălucirea iluziilor – Ecrane care distrug vieți), semnat de Alessandro Denti (https://editurafrm.ro/carti/2786/).
Acordul cu institutul Teseo mai cuprinde următoarele direcții de acțiune: organizarea unor conferințe de promovare a cărților și a subiectului acestora, atât în România, cât și în Italia; inițierea unei publicații comune, editată în comun, de ambele părți; publicarea unor articole cu tematică economică semnate de autori italieni, recomandați de institutul din Italia; armonizarea domeniilor comune de activitate, în scopul creșterii rapide a numărului de volume care să fie publicate de cele două semnatare ale acordului.
De asemenea, în anul 2022, a fost semnat un contract de colaborare și asistență editorială cu The Wylie Agency, din Londra (Regatul Unit), în vederea asigurării accesului la titluri prestigioase ale literaturii economice sau din domeniul altor științe, în condiții de legalitate și financiare avantajoase.
Pentru asigurarea unei calități grafice de excepție, în proximitatea editurii, funcţionează Complexul tipografic computerizat România de Mâine, constând în tipografie offset și digitală, editare grafică și de texte, DTP, tehnoredactare computerizată, prepress digital și linii de finisare moderne și rapide, care asigură tipărirea tuturor lucrărilor solicitate de editură sau de alte entități componente ale Fundației România de Mâine.
Eforturile Editurii Fundaţiei România de Mâine au ca scop perfecționarea continuă, diversificarea ofertei de carte de înaltă ținută științifică, creșterea vizibilității editurii pe plan național și internațional, autoanaliza în spirit critic, eliminarea stângăciilor și lacunelor inerente procesului de construire a unei noi imagini cu bună credință și spirit novator.
Impactul titlurilor editate poate fi cuantificat prin interesul crescând al cititorilor, creșterea numărului de solicitări pentru reeditare și, nu în ultimul rând, de epuizarea rapidă a unor lucrări de interes științific din domeniile economic, psihologie, filozofie, istorie, informatică, medicină veterinară.
Portofoliul Editurii Fundaţiei România de Mâine include și multe arii ale domeniului socio-umanist, precum Jurnalism; Comunicare şi relaţii publice; Ştiinţele comunicării; Studii culturale; Geografie; Limba şi literatura română; Limbi şi literaturi străine; Arhitectură; Artele spectacolului; Pedagogie muzicală. În fiecare dintre aceste domenii, activitatea redacțională este îndreptată în direcția rafinării textelor și conținutului, pe baza documentării și a contactului neîntrerupt cu autorii sau cu colectivele de autori, astfel încât informaţiile necesare să fie nu numai temeinice şi de calitate, dar și accesibile tuturor categoriilor de cititori cărora li se adresează.
Toate volumele publicate pot fi găsite la Biblioteca Națională a României, la Biblioteca Metropolitană, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, iar unele dintre cărți sunt prezente în biblioteci universitare și naționale din alte țări, cum ar fi: Faculdad de Filosofia y Letras – Biblioteca de Humanidades, Bibliotheque Universitaire des langues et civilisations; Biblioteca Servicios centrales Universidad Autonoma de Madrid; Libera Universita Maria Santissima Assunta; L-Universite Paris 1, University of Oxford main enquiry Desk. Bodleian Library; Biblioteca Nazionale Centrale di Roma; Biblioteca Universitaria di Napoli; Main Library of the University of Edinburgh; Universitè Paris-Sorbonne Bibliotheque Malesherbes; Philological Library of Freie Universität Berlin; Albert-Ludwings-Universitat Universitatsbibliothek; Hamburg State and University Library; Biblioteca Faculdade Letras Universidade Lisboa.
De curând, a fost încheiat un acord de colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului, conform căruia, începând din acest an, cărțile și publicațiile periodice ale Editurii Fundației România de Mâine și ale Universității Spiru Haret vor fi digitalizate și expuse online pe site-ul biblioteca-digitala.ro, aparținând institutului sus-menționat, respectiv pe Biblioteca Digitală Europeană (www.europeana.ro)
Editura Fundației România de Mâine se consideră o tribună de la care pot și trebuie să fie exprimate idei inedite, studii științifice curajoase, ipoteze și teorii științifice, adevăruri demonstrate științific pe baza unor surse dincolo de orice îndoială și bazate pe o asiduă documentare. Menționăm că, din dorința de a extinde gama temelor abordate, în noul context economic mondial și al noilor orientări către o economie sustenabilă, precum și în vederea dezvoltării la un nou nivel a activității editoriale, editura Fundației România de Mâine a inițiat, în anul 2022, un vast program de traduceri în limba română a lucrărilor unor prestigioși economiști precum și ale altor autori din variate domenii ale științei.
Distribuția de carte se realizează prin cele două librării din București ale editurii, prin magazinul online al editurii, și prin rețele partenere de librării sau de vânzare de carte: Cărturești, Evenimentul Zilei-Capital, librarie.net sau Bibliostar.
O altă preocupare a Editurii Fundației România de Mâine a fost și va rămâne și în viitor, inițierea și dezvoltarea cooperării internaționale cu instituții și organizații similare din alte state, în special din Uniunea Europeană. Astfel, în cursul anului 2019, a fost semnat un Acord cu Istituto Teseo din Italia privind dreptul reciproc de traducere a lucrărilor ce vor fi puse la dispoziție de ambele părți, în cadrul unui program de schimburi culturale.
Pentru asigurarea unei calități grafice de excepție, în proximitatea editurii, funcţionează Complexul tipografic computerizat România de Mâine, constând în tipografie offset și digitală, editare grafică și de texte, DTP, tehnoredactare computerizată, prepress digital și linii de finisare moderne și rapide, care asigură tipărirea tuturor lucrărilor solicitate de editură sau de alte entități componente ale Fundației România de Mâine.
Eforturile Editurii Fundaţiei România de Mâine au ca scop perfecționarea continuă, diversificarea ofertei de carte de înaltă ținută științifică, creșterea vizibilității editurii pe plan național și internațional, autoanaliza în spirit critic, eliminarea stângăciilor și lacunelor inerente procesului de construire a unei noi imagini cu bună credință și spirit novator.