Într-o epocă în care tinerii sunt ori blamați pentru incultură și lipsa inițiativei, ori încurajați să plece definitiv în străinătate, când se crede că lipsește elanul unei generații necesare pentru a schimba adânc societatea, ni se dezvăluie o întreagă pleiadă de speranțe și certitudini.

În preajma deschiderii unui nou an universitar, Editura Fundației „România de Mâine” vă invită să descoperiți două volume interesante. Astfel, interviurile reunite sub titlul „Experiența urbană” și realizate de Maria Duda scot la iveală tineri care vor, într-adevăr, să facă ceva pentru capitala țării lor.

Deși au studiat și au lucrat în străinătate, ei s-au întors acasă, hotărâți să pună fiecare una sau mai multe cărămizi la (re)construirea fizică, spirituală și civică a unui oraș obosit. Au revenit cu idei proaspete și sunt gata să se lupte cu oricine (inclusiv sau mai ales cu autoritățile!) pentru a putea să le pună în aplicare.

Putem să-i numim fără să greșim „pașoptiștii secolului XXI”, mai ales că și atunci, în secolul XIX, privirile tuturor s-au îndreptat către tinerii plecați la studii în străinătate. Era de la sine înțeles că experiența, cunoștințele dobândite pe alte meleaguri, dar și contactele cu moduri diferite de a gândi vor determina o schimbare de optică și vor conduce către planuri limpezi, inovatoare.

Cu bucuria că inteligențele lor vor lucra și pentru România, nu putem decât să le mulțumim că există și să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a-i susține.

Felicitările noastre se îndreaptă în egală măsură către autoare, arh. Maria Duda, care a știut să-i descopere pe acești tineri și să îi prezinte conaționalilor lor.

Odilia Roșianu