Prezentarea colecției „Studii și eseuri de filosofie”

Descriere

Coordonator colecție: prof. Ioan N. Roșca

Consiliul științific:

  • prof. univ. Alexandru Surdu, Director al Institutului de filosofie si psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei Române
  • conf.univ. Silviu Șerban
  • conf.univ. George-Robert Lăzăroiu

Recenzori:

  • Alexandru Boboc – academician, Facultatea de Filosofie a Universității București
  • Laurențiu Gheorghe – lector univ. Facultatea de Filosofie a Universității București
  • Mihaela Alexandra Pop – prof. univ. Facultatea de Filosofie a Universității București
  • Dan Roșca – Universitatea „Spiru Haret” București
  • Theodor Damian – CNSCIC, UIEPISCU
  • Valentin-Ioan Fucșan – Ministerul Finanțelor Publice
  • Constantin Hlihor – Universitatea Națională de Apărare „Carol I”
  • Ioan Drăgoi – profesor filosofie Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu”, București
  • Sorin Cristescu – Institutul de Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară
  • Alexandru Damian Anfile – Patriarhia Română, Editura Institutului Biblic Ortodox / Trinitas TV

În curs de apariție (noiembrie 2020): „Eseuri eretice despre istoria filosofiei” de Diego Fusaro, traducere din limba italiană a volumului Saggi eretici di storia della filosofia.

Titluri apărute:

Printre titlurile apărute în ultimii ani, în colecția „Studii și eseuri de filosofie”, amintim:

  1. „Rosturile filosofiei (în spiritualitatea umană) și identitatea filosofiei românești” de Ion Tudosescu (2019, https://editurafrm.ro/studii-si-eseuri-de-filosofie-colectie/rostul-filosofiei-in-spiritualitatea-umana-si-identitatea-filosofiei-romanesti/N.B. Cartea a fost tradusă în acest an în limba italiană, la editura Institutului Teseo, cu titlul „Il Significato della Filosofia (per la spiritualità umana) e l’identita della filosofia rumena”.
  2. „Omul. Existență în sine și pentru sine” de Ion Tudosescu (2019, https://editurafrm.ro/studii-si-eseuri-de-filosofie-colectie/omul-existenta-in-sine-si-pentru-sine/)
  3. „Istoria în oglinda spiritului filosofic modern și contemporan” de Ioan N. Roșca (2018, https://editurafrm.ro/studii-si-eseuri-de-filosofie-colectie/istoria-in-oglinda-spiritului-filosofic-modern-si-contemporan/)
  4. „Acțiune umană și existență de Ion Tudosescu” (2018, https://editurafrm.ro/studii-si-eseuri-de-filosofie-colectie/actiune-umana-si-existenta/)
  5. „Omul antagonist” de Jacques Demorgon (2017, https://editurafrm.ro/studii-si-eseuri-de-filosofie-colectie/omul-antagonist/) – volum tradus din limba franceză de Victor Untilă
  6. „Repere ale filosofiei românești. De la Dimitrie Cantemir la Constantin Noica” de Ioan N. Roșca (2017, https://editurafrm.ro/studii-si-eseuri-de-filosofie-colectie/repere-ale-filosofiei-romanesti-de-la-dimitrie-cantemir-la-constantin-noica/)
  7. „Creație și cultură. Preludii la o reconstrucție modernă în filosofia culturii” de Alexandru Boboc (2016, https://editurafrm.ro/studii-si-eseuri-de-filosofie-colectie/creatie-si-cultura-preludii-la-o-reconstructie-moderna-in-filosofia-culturii/)
  8. „Invitație către Constantin Noica” de Marin Diaconu (2016, https://editurafrm.ro/studii-si-eseuri-de-filosofie-colectie/invitatie-catre-constantin-noica/)
  9. „Omul și societatea. Cosmologic și ontologic în structurarea umanului” de Ion Tudosescu (2016, https://editurafrm.ro/studii-si-eseuri-de-filosofie-colectie/omul-si-societatea-cosmologic-si-ontologic-in-structurarea-umanului/)
  10. „Condillac, D’Alembert, Buffon despre științe, arte, filosofie” în texte traduse și comentate de Ioan D. Roșca (2015, https://editurafrm.ro/studii-si-eseuri-de-filosofie-colectie/condillac-dalembert-buffon-despre-stiinte-arte-filosofie-in-texte-traduse-si-comentate-de-ioan-n-rosca/)
  11. „Valorile și condiția umană” de Ion Roșca (2015, https://editurafrm.ro/studii-si-eseuri-de-filosofie-colectie/valorile-si-conditia-umana/)